Ποσο και τι ειδους internet χρειαζομαι στο internet-cafe μου;

Το θέμα της χρήσης και της διαχείρισης του Internet, δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα Internet Cafe. Στο σύγχρονο gaming το Internet είναι απαραίτητο για όλα τα online multiplayer παιχνίδια. Δυστυχώς όμως η διαχείριση του Internet δεν γίνεται πάντα σωστά. Οι επαγγελματίες του χώρου δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία και οι ISP δεν αντιλαμβάνονται ότι η ποιότητα της παροχής είναι αυτή που ορίζει εάν έχουμε καλό ή κακό Internet σε ένα Internet Cafe. Έτσι λοιπόν ζητήματα μικρά που παρουσιάζονται κατά περίπτωση, εάν δεν φροντιστούν αναλόγως και εγκαίρως, μπορεί να χειροτερέψουν. Η εικόνα του πελάτη να βγάζει τα ακουστικά από το κεφάλι και να φεύγει τσαντισμένος λόγω κακού Internet, αποτελεί τον εφιάλτη του κάθε επαγγελματία του χώρου.

Τι ορίζει την καλή παροχή Internet ;

Πότε θεωρούμε ότι είναι καλή ή κακή η παροχή του Internet ;

Είναι ένα θέμα που αφορά το κατάστημα ;

Αφορά το είδος των γραμμών που χρησιμοποιούνται ;

Παίζει ρόλο η απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετεί την περιοχή μας ;

Στα παραπάνω ερωτήματα μπορούμε να προσθέσουμε πολλά περισσότερα. Οι απορίες που γεννιούνται είναι πολλές και ποικίλες. Ακούγονται πολλά, συμβουλεύουν ακόμα πιο πολλοί εξωγενείς, φίλοι και γνωστοί, που λένε ότι ξέρουν. Εάν θεωρήσουμε ότι θα πρέπει ορθολογιστικά να μετρήσουμε και να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα του τύπου : Ποιά είναι η κατάλληλη παροχή του Internet για επαγγελματική χρήση ; ή αλλιώς : Τι είδους γραμμές και πόσες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ;

Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του δικτύου (αριθμός PC) που ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε. Αν μιλάμε για ένα δίκτυο 5 έως 10 υπολογιστές, μια παροχή 24Mbps μέσω aDSL παροχής θεωρούμε ότι είναι ικανή εφόσον γίνεται κατάλληλη διαχείριση να ανταποκριθει στις απαιτήσεις των χρηστών. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο δίκτυο άνω των 20 PC, θεωρούμε ότι θα χρειαστεί παροχή κοντά στα 50Mbps ασύμμετρου Internet.

Το όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο ; Ισχύει ;

Ισχύει ! Αλλά ας μην το παρακάνουμε. Δεν έχει λογική να πληρώνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται για να καλύψουμε την ανάγκη του Internet. Μπορούμε να βάλουμε 5 γραμμές aDSL των 24Mbps σε ένα δίκτυο των 20 PC. Προφανώς η παροχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη έτσι αλλά σίγουρα θα πληρώνουμε περισσότερα χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Επίσης εάν δεν υπάρχει κατάλληλη διαχείριση του Internet, τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι η μεγάλη ποσότητα δεν θα πάει χαμένη σε εξυπηρέτηση περιττών downloads μέσω torents.

Μήπως να βάλω μισθωμένη γραμμή ; Είναι απαραίτητη ;

Εξαρτάται από τη χρήση και το είδος του netcafe που προορίζεται. Οι μισθωμένες γραμμές (Leased Lines) παρέχουν τη δυνατότητα συμμετρικής παροχής του Internet. Αυτό σημαίνει ότι το download , είναι ίσης ποσότητας με το upload. Η ίση ποσότητα του upload με το download, είναι απαραίτητη όταν ένα PC ανταλλάσει δεδομένα με έναν game server. Μια μικρή μισθωμένη γραμμή (1 Mbps) πιθανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του gaming. Για να καλύψει τις ανάγκες όλης της επιχείρησης, η απάντηση είναι ΌΧΙ ! Είναι πολύ ακριβό και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος χρήσης μισθωμένης γραμμής, πέραν της εξυπηρέτησης του gaming.

Εφόσον αντιλαμβανόμαστε τι είδους netcafe θα δημιουργήσουμε, ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του, αποφασίσαμε πόσα PC θα έχει το δίκτυο μας και έχουμε μία αντίληψη για το είδος του Internet που απαιτείται, μπορεί τότε να μας απασχολεί το πως θα το διαχειριστούμε.

Leave a Comment

one × one =

Contact Us

Έχετε απορίες ή προτάσεις; Ρωτήστε μας και το αρμόδιο τμήμα marketing θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας το συντομότερο.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search