100-200Mbps bandwidth – Φτάσαμε σε αυτό το σημείο ;

Ένα άρθρο του Γιώργου Χάιτα – τεχνικού διευθυντή της Gnet Gaming Network


Τον τελευταίο καιρό ακούμε διαρκώς για τις νέες τεχνολογίες που λανσάρονται από τους ISP  και θα μας προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες στο Internet. Η τεχνολογία Vectoring είναι η επόμενη σπουδαία κίνηση που θα “τεντώσει” και άλλο το υπάρχον τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας και θα φροντίσει να δώσει ακόμα περισσότερη ταχύτητα. Ο χαλκός ως γνωστό, ως φυσικό μέσο μεταφοράς δεδομένων αποτελεί σήμερα το βασικό μέσο που χρησιμοποιείται στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στον τελικό χρήστη (last-mile). Η καλή ποιότητα του χαλκού (ναι, έχουμε καλή ποιότητα χαλκού) σε συνδυασμό με τις κοντινές αποστάσεις και τη χρήση ανάλογων πρωτοκόλλων τεχνολογίας VDSL, μπορούν να μας προσφέρουν ταχύτητες έως και 100Mbps (θεωρητικά). Σε πολλές περιπτώσεις οι κοντινές αποστάσεις (κάτω των 500m) από τα τηλεφωνικά κέντρα, μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα αλλά έως περίπου 50Mbps.

Για να αυξηθεί όμως η ταχύτητα στον χαλκό δύο τρόποι υπάρχουν. Είτε η μείωση στο μήκος του καλωδίου χαλκού από το modem του παρόχου (DSLAM) μέχρι το modem του πελάτη, είτε η δημιουργία νέου  “πυκνότερου” ας το πούμε για χάριν απλοποίησης πρωτοκόλλου επικοινωνίας, με  υψηλότερη συχνότητα, περισσότερα κανάλια, δυνατότερους επεξεργαστές  και άλλα τεχνικά που δεν είναι επί του παρόντος..
Το πρώτο επιτυγχάνεται μεταφέροντας το βουνό στον Μωάμεθ αντί τον Μωάμεθ στο βουνό. Mεταφέροντας δηλαδή το modem του παρόχου (DSLAM) δίπλα στο σπίτι του συνδρομητή! Και αυτό γίνεται ήδη. Το τοπίο αλλάζει άρδην χάρη στην συνεχή αντικατάσταση των παλαιών καμπινών (γνωστών ως ΚΑΦΑΟ) του ΟΤΕ με νέες ενεργές καμπίνες, οι οποίες εμπεριέχουν τον VDSL εξοπλισμό (το DSLAM) και οπτική διασύνδεση με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ (FTTC: fiber to the cabinet). Έτσι το κομμάτι χαλκού ξεκινά από την καμπίνα του οικοδομικού τετραγώνου μέχρι το σπίτι και καταργείται ο χαλκός από το καφάο μέχρι το τηλεφωνικό κέντρο.  Έτσι τα 500-2500μέτρα γίνονται 50-200 μέτρα.
Για χάρη του ανταγωνισμού, η χώρα έχει μοιραστεί σε περιοχές έτσι ώστε όλοι οι μεγάλοι παίκτες να εγκαθιστούν καμπίνες και να μεταπουλούν ο ένας στον άλλον υπηρεσία. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Μειώνοντας το μήκος καλωδίου η τεχνολογία του VDSL2 μπορεί να δώσει έως 100Μbs με χρήση του profile 17a. Για να αυξηθεί η ταχύτητα δημιουργήθηκε νέο profile (35b) το οποίο επιτυγχάνει ταχύτητες έως 300Mbps σε κοντινές αποστάσεις. Και πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα με χρήση τεχνολογίας G.fast σε λιγότερο από 100μέτρα επιτυγχάνεται θεωρητικά και ταχύτητα 1Gbps!!

Όλα καλά, όλα ανθηρά.. στη θεωρία. Λογαριάζουμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Και το “ξενοδοχείο” είναι ο χαλκός. Όταν έχεις πολλά ζευγάρια καλωδίων, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η παραδιαφωνία (crosstalk). Τι είναι παραδιαφωνία; Μία φράση. Όταν φωνάζει κάποιος τον ακούει ο γείτονας. Όπως στις πολυκατοικίες. Οι τοίχοι χωρίζουν τους γείτονες και όσο πιο “φωνακλάς” είναι ο γείτονας τον ακούν όλοι (ανάλογα και τον τοίχο) και κυρίως οι διπλανοί του. Και μάλιστα όσο πιο υψίφωνος είναι ο γείτονας τόσο χειρότερα..

Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τα καλώδια. Όσο ανεβαίνει η ισχύ και η συχνότητα, τόσο περισσότερο επηρεάζει το ένα καλώδιο το άλλο ηλεκτρομαγνητικά.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιείται η τεχνολογία vectoring. Η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας “διαχειριστής της οικοδομής” που φροντίζει οι φωνακλάδες γείτονες να μειώνουν ισχύ. Το ρόλο του διαχειριστή λοιπόν τον αναλαμβάνει το DSLAM σε συνεργασία με τα modem των σπιτιών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, για να πετύχει την ησυχία στην οικοδομή ο διαχειριστής δεν γίνεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Πρέπει να ελέγχει όλους τους ένοικους αλλά και αυτούς που δεν μένουν στην οικοδομή αλλά την χρησιμοποιούν. Έτσι και στον χαλκό πρέπει το DSLAM να έχει πλήρη διαχείριση του συνολικού καλωδίου της οικοδομής για να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Υπόψιν επίσης ότι σε μεγάλες ταχύτητες και υψηλές συχνότητες, οι γραμμές χαλκού εντός της οικοδομής και του σπιτιού επηρεάζονται εύκολα από δεκάδες λόγους. Ακόμη και το ρεύμα από το διπλανό λαμπατέρ αν τύχει να βρίσκεται στον δρόμο του καλωδίου τηλεφώνου μπορεί να επηρεάζει την γραμμή. Προσοχή λοιπόν στις αναβαθμίσεις. Το ότι πριν την αναβάθμιση η γραμμή ήταν σταθερή, δεν σημαίνει ότι θα είναι και μετά την αναβάθμιση. Πράγμα που μπορεί να οφείλεται και στην εσωτερική καλωδίωση.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Η οπτική έφτασε στην γειτονιά και είναι “μια δρασκελιά δρόμο” να μπει στις οικοδομές μέχρι την είσοδο (FTTB fiber to the building) και μετά να “ανέβει” στα διαμερίσματα (FTTH fiber to the home).

Είτε με ίνα είτε με χαλκό η εποχή του προσιτού Gigabit σε όλους είναι κοντά.

 

 

Leave a Comment

fifteen + 4 =

Contact Us

Έχετε απορίες ή προτάσεις; Ρωτήστε μας και το αρμόδιο τμήμα marketing θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας το συντομότερο.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search